De “oudere” generatie kent het nog wel;  de dia-avond bij familie en/of vrienden.
De organisator was tijden bezig met het uitzoeken, sorteren van de honderden dia’s.
Om ze vervolgens in volgorde in dia-laden op te bergen zodat een logische voorstelling kon worden gegeven d.m.v. de zoemende projector die prachtige beelden op een spierwit diascherm vertoonde….gepaard gaande met een sterke bundel licht waarin het stof een eigen show gaf en die uitlokte er telkens even een vinger of hand in te steken.
Het vertrek zo veel mogelijk afgedekt tegen binnendringend licht, pinda’s, hapjes en een pilsje op tafel…..  de voorstelling kon beginnen.


Die gezellige, oude tijd…….
Hoewel, zo gezellig was het in werkelijkheid meestal niet.
De fotograaf genoot volop van de spetterende, gekleurde beelden die hij had geschoten ..  en dat allemaal zonder, dat  Photoshop er aan te pas kwam.
Het publiek was in het begin best wel onder de indruk, maar al snel vielen de eersten heel stiekem in slaap ( het was toch donker, dus het viel niet op).
De echte “die-hards” konden het nog wel iets langer volhouden, maar ook zij ontkwamen op den duur niet aan het toegeven aan hun slaapbehoefte.

Met wat geluk duurde de voorstelling lang genoeg om op tijd weer wakker te zijn als de lichten aangingen….  een applaus voor de fotograaf en regisseur!

Dia’s (lees de diavoorstelling)  bekijk je op je gemak en op die tijden, wanneer het jou uitkomt en zo lang als jij dat zelf wilt.
Gelukkig hoeft tegenwoordig de huiskamer niet meer volledig te worden verbouwd; één druk op de play-knop van DVD-speler of het afspeelprogramma op pc is genoeg om ook te kunnen genieten van een leuke serie foto’s.
En er zit bovendien een “stop-knop” op deze voorzieningen, zodat je de slaap in bed kunt genieten i.p.v.  in een wankele rookstoel.